Ikan Patin MasakTempoyak

Rodiah Amir

Assalamualaikum, 

Ini throwback masa menyambut orang Bahau datang beraya kat rumah.

koi kan orang Pahang. 

Kisahnya mereka datang berduyun-duyun seolah satu kampung kekdahnya.

Jadi mak kata diaorang kalau datang mesti nak makan ikan Patin masak tempoyak masakan kebanggaan orang Pahang.

Sebab Ikan Patin kat tempat lain tak sedap or tak sama rasa ikan Patin Sungai Pahang. Itu aku setuju sangat.

Sebab adik ipar dapat Harga menawan sekilo RM15/kg, normal price RM17/18 per kg maka mak kata beli la sesedap rasa. Untuk total RM150 dapat lebih kurang belas-belas ekor ikan rasanya.

Masak habis pada hari tu.

Kemain berselera orang makan. 

Mak duetkan ikan tu dengan rebus ulam daun mengkudu, daun-daun yang tak dikenal pasti dan timun. 

Sambal belacan akak aku buat mendapat pujian ramai sebab podeh nak mampus tapi nak sedap dimakan.

Hanya gambar ikan patin sahaja yang berjaya di ambil gambar. 

Yang lain ke laut sebab sibuk buat air minum berkoyan-koyan, nasi satu tab besar seolah ada kenduri doa selamat.

Begitulah kalau keturunan keluarga besar.

Alhamdulillah. Tetamu kan rezeki.

sekuali Giant dimasak