Nuffnang BH

Feb 15, 2017

Resepi Kek Coklat Mudah

Assalamualaikum.

Masa hari cuti lepas aku sempat buat kek Coklat. Masih baru dalam buat kek. Kalau tanya siapa yang makan kalau aku baking ni jawapannya ialah diri sendiri yang makan. Sebab utama ialah suami dan anak tak makan pun. Geram je. Kek Keju ke kek Coklat ke, kirim salam ok. mereka tekak Melayu asli makan kuih muih je. Hahahhaha. Dan tujuan nak baking pon sebab nak pandaikan diri je. Bukan la craving sangat pon. Dan seperti biasa; masih belajar. Kek pertama aku baked jatuh ke lantai. Membazir ok membazir. Jatuh semasa proses mengalihkan kek.

Tergamam seketika pastu terus move on baked Kek Coklat. Kek tu kena betul-betul sejuk dan biar semalaman baru la rasa kek orang jual. Hahhahah don’t ask me why tapi itu la yang jadi. Kek moist dan sila jangan derhaka dengan resepi ganti dengan benda lain ok. contoh minyak jagung tukar kepada minyak masak. Bantat la kek ko. Sekian ye.

Kek ni sesuai untuk peminat Coklat.


Bahan-Bahan;

1 ½  Cawan Tepung Naik Sendiri
1 Cawan Minyak Jagung
1 Cawan Gula Kastor
¾  Cawan Serbuk Koko
1 Cawan Susu Cair
1 Sudu Teh Serbuk Vanilla
1 Biji Telur


Cara-Cara;

1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
2. Masukkan minyak, susu, gula, serbuk koko dan vanilla. Gaul sebati.
3. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
4. Tapis semua adunan kedalam loyang. Guna penapis teh je.

5. Kukus selama 45 minit / Bakar (180'c) selama 45 minit


sumber asal ikut resepi akak ni Blog Buat Wanita

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi comment.