Nuffnang BH

Oct 6, 2016

Resepi Kek Butter yang sedap simple

Bismillahirrahmanirrahim.

As Salam,

Sebelum ni kemain takut kalau anak sebut suruh buat kek. Mak tak ada bakat nak. Mak kalau suruh memasak ni mak memang gigil. Lain betul perangai mak kau ni dengan wan kamu. Wan sebut je apa semua terus tersedia. Hahhahah.

Sampai la Raya Haji lepas mak nekad nak makan kek air tangan sendiri. kebetulan blogger masakan Azlita up resepi kek butter simple macam masak nasi. Itu yang berani mak nak cuba.

Nak tengok version kak Azlita kat link ini ye Basic Butter Kek Sedap 

Alhamdulillah menjadi. Sedap. En suami siap cakap, lepas ni boleh beli mixer yeayyy.

Bahan A
250 gm margerine planta
50 gm butter
150 gm gula halus atau gula kastor
100 gm gula icing

Bahan B
250 gm telur ~ Tanpa kulit
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
* Satukan bahan ini dan ayak

Satukan bahan A dalam mixer
Putar adunan bahan A hingga creamy atau putih pucat
Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga sebati
Tambahkan esen vanilla gaul rata

Tuangkan tepung yang sudah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan speed perlahan

Untuk kek butter pandan, bahagikan adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak
1 bahagian, letakkan pandan emulco dan pewarna hijau
1 bahagian lagi biarkan plain ( kalau nak letak warna lain pun boleh )
sedikit badam keping untuk hiasan

Tuangkan 1 lapisan plain / putih dahulu ~ ratakan
Kemudian tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Tuangkan lapisan putih ~ ratakan
Tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Akhir sekali ambil belakang sudu dan swirlkan adunan
Taburkan dengan badam untuk hiasan atas

Bakar adunan kek dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C api atas dan bawah selama 45 minit. 

walau rupa kau biasa2 aje tapi rasa kau memang menawan

aku tukar pandan jadi coklat

takbosan makan itu yang best kalau butter kek ni

seni kelaut