Nuffnang BH

Jun 24, 2016

Terjebak akhirnya. Biskut popia salut coklat Nestum.

As salam,

Kan meriah kat Facebook orang share resepi kuih raya, juadah bukak puasa la memacam lagi. Pengaruh facebook, sorang nak buat yang lain pun nak buat. Walau tiada bakat. Kihkihkih.

Aritu viral ice cream Malaysia aku terjebak buat jugak. Kali ni terliur nak cuba Popia coklat salut nestum tu. bahan-bahan pun simple dan penting murah. Kalau tak menjadi tak la menyesal.

Popia salut coklat Nestum;

Bahan-bahan:

1 paket kulit popia  standard size yang besar tu – aku potong 6 tapi aku rasa panjang sangat better potong 12.
1 bar coklat masakan – cairkan guna kaedah double-boiled
Minyak masak – aku lupa nak beli butter. Sukatan agak-agak je supaya coklat senang mengalir.
Nestum
Air – untuk dijadikan gam. aku malas bancuh tepung guna air melekat jugak.
Straw – nak gulung kulit popia
Minyak masak untuk menggoreng.

Step:

1.      Gulung kulit popia then goreng.
2.      Cairkan coklat then masukkan popia yang digoreng. Masa aku buat coklat tu memang sedang elok cukup nak salut semua popia jadi aku campak je dalam bekas aku cairkan coklat. Jangan risau kulit popia tu tak mudah pecah dan masih rangup.
3.      Tabur nestum dalam dulang dan Golekkan kulit popia bersalut coklat dengan nestum. Susun dalam bekas. Letak dalam fridge kalau nak hasil lagi power. Aku tak sejukkan pun ngap terus, sedap jugak.


Selamat mencuba. 

*pic credit to Bake N' Flake. Siapa nak beli contact la sendiri. ni aku dapat kat Facebook. Aku punya tak sempat nak snap picture. 

berbaloi kalau buat sendiri tapi kalau dah malas kau beli aje lah.