Nuffnang BH

Apr 28, 2014

Perempuan dan tekanan hidup yang tak perlu

Perempuan macam aku selalu fikir yang tak perlu. 
Bila ada aktiviti atau kejadian 
yang memang diluar rutin  
memang akan aku fikir sebab dan punca sampai merekah kepala. 
Sampai aku bayangkan otak meleleh panas 
keluar mcm keju cair kat pizza. Eh. 

Bila fikir yang tak perlu maka 
akan keluarnya stress yang tak menentu. 
Ini semua symptom tandanya period just around the corner. 
Hebat kalau sebulan aku tak kena sindrom macam ni.
Perwatakan dirumah jugak berubah. 
Suara meninggi kalau suami jadi pekak jadian. 
Dalam pekak-pekak tepat jugak menjawab soalan aku. 

Suara macam halilintar pon boleh tak dengar. 
Adakah sebab sebutan aku yang berkelajuan 120/jam 
menyebabkan suami aku gagal nak terima mesej yang aku sampaikan? 
Atau adakah kerana dia sedang membaca 
surat khabar ketika itu menyebabkan dia endah 
tak endah nak dengar soalan aku? 
Atau lelaki memang selalu gagal dalam multitasking. 
Hoi banyaknya sebab. 
Ye bila period nak hampir mulala dosa aku menggunung tinggi. 

Eh.

Dan belum masuk fasa pinggang aku sakit 
dan nafsu makan menjadi-jadi seolah dirasuk hantu 
momok hysteria. Mungkin aku ter over menterjemahkan 
gelora dan gelojak emosi. Mungkin orang sekeliling 
Nampak aku biasa Cuma dalaman aku berperang sesama sendiri. 
Semakin sakit hati bila otak berfikir tentang sesuatu 
yang tak mampu aku afford buat masa sekarang. 
Rumah. 
Jangan bercerita nanti hati berdarah.



Apr 23, 2014

Bercuti di Pulau Langkawi..

As salam,

Menceritakan semula pengalaman aku bercuti 
sekeluarga bersama rakan office di Langkawi. 
Tak ada gambar aku nak upload sebab kawan 
dah upload kat blog dia and ada tag di FB. 
Kalau teringin nak tengok gambar cantik 
super cun sila lawat blog kakak Sally 

Overall, pengalaman di Langkawi super-duper best 
sebab aku memang teringin nak melawat Langkawi. 
Pergi pulak dengan orang yang satu kepala so rasa kurang tekanan. 
Terima kasih kepada kak sally + Juma, 
Endy + Ina sebab memahami dan paham aku yang beranak kecik ini.

Flight ticket:

Aku book Air Asia setahun sebelum or less kot. 
Sebab masa promo dan masa mengumpul duit. 
Harusla kumpul sebab aku golongan pertengahan je. 
Kalau anak raja ari ni berangan esok terus pergi. 
Alhamdulillah perjalanan dengan Air Asia berjalan lancar. 
Tak ada delay dan sekejap saja.

Kereta sewa

Kami sewa kereta di jeti sebab kawan dah booked 
based on dia punya last experience. 
Tapi malangnya kali ni owner dia macam sembunyi kos. 
Sebab kami amik kereta di jeti dan nak pulang di airport 
dia cas rm 20 extra. Btw kami sewa Viva untuk satu family. 
Sewa sehari RM 40/50 nampak macam murah, 
then bila kira semula sebab hidden charge 
and deposit yang lambat diberitahu kami rasa macam tertipu. 
Nasib kereta tak buat hal. Alhamdulillah. 
Standard rate viva rm 60 per day.

Aktiviti air:

Aku naik pakej bot (Island Hoping) yang pergi 
Tasek Dayang Bunting, Eagle feeding dan Pantai Beras basah. 
Sebab we all dah book boat untuk kesenangan kami 
so memang flexi ikut kami la. 
Nak sekejap or lelama kat satu tempat. 
Semua tempat yang aku g tu memang meninggalkan kesan mendalam. 
Ciptaan Allah memang indah. 
Untuk next trip nak pergi tapi tunggu Ikhwan besar sikit. 
Then untuk naik bot tu orang berumur memang kasihan. 
Takut sakit badan terhentak. 
Since first time pergi memang tak amik pakej snorkelling.

Penginapan:

Aku stay kat Hotel Bahagia area Kuah. 
Dekat dengan tempat shopping. 
Aku ambil pakej breakfast sekali sebab senang 
tak payah mencari mana port makan. 
Malam je la kena merayap. Hotel ni bersih, 
makanan boleh la untuk isi perut dan service pon ok. 
yang penting bila balik hotel selesa nak tidur. 
Sebelah hotel adalah restaurant Thailand yang glamour. 
Restaurant Wan Thai. Berbaloi and sedap.

Shopping.

Aku memang gila bila masuk kompleks HIG. 
Nampak coklat dan beg terus berpinar mata.
pergi idaman suri sibuk tengok pisau dan kuali ajaib. 
Dah set dari awal aim untuk coklat, kuali ajaib, dan pisau. 
Kuali ajaib dah guna, pisau je belum rasmi. 
Untuk mendapatkan harga berpatutan 
untuk beli beg murah dan coklat harus melawat dan beli di HIG. 
Untuk barang seperti pisau, kuali ajaib sila beli di Idaman Suri.

Tempat makan:

Untuk lunch sila pergi ke kedai Jom Ikan Bakar. 
Sedap nya tak tipu. Segala jenis lauk ada dan harga berpatutan. 
Walau panas tapi berbaloi. 
Untuk lepak minum petang aku singgah di Laksa Power. 
Tapi mengecewakan. Orang ramai tapi service hampes. 
Makanan pulak lambat. Mungkin sebab ramai sangat 
sampai tak terlayan. Harga pon mahal. 
Semua tempat makan ni dekat dengan Airport.

Tempat lain:

Pergi cable car tapi tak sempat amik pakej yang skali duck tour. 
Kagum dengan kecantikkan pemandangan kat atas tu. 
Untuk orang gayat, beranikan diri sebab berbaloi. 
Makam Mahsuri enjoy cuma macam lawat muzium la. 
Siapa yang hargai sejarah akan seronok nak explore. 
Singgah di Telaga Tujuh, cadang untuk mandi manda tapi sebab kemarau. 
Air terjun pun kering. Pendakian ke atas tu memang perlu stamina. 
Stop kat Gamat Nusantara aku just tunggu dalam kereta sebab panas. 
Ok kalau nak beli ubat,balm semua. 
Aku pas kat suami je. 
Beras terakar tempat paling aku rasa tak berbaloi pergi. 
Panas terik and kemarau, then tempat beras terbakar tu pun kecik aja.

Untuk next trip dah book dengan Fire Fly pulak. 
Nak cover tempat yang belum pergi 
dan may be kurangkan activity lasak sebab bawak mak pulak kali ni. 
Moga Allah permudahkan segalanya. Amin. 
Macam biasa kena siapkan list to go and simpan duit. Yeaa.

Apr 16, 2014

50 Perkara harus buat sebelum tinggalkan dunia sementara

As Salam,

Sekadar berkongsi.Macam aku nak jadikan life interesting and switch otak dari asyik fikir pasal kerjaya sahaja. So aku readykan checklist untuk aku cuba setelkan. akan ditambah pakai. Yang penting kena ada target date. 


Checklist
Nota Aku
Target Date
1
Go on a road trip
Teringin nak jelajah satu Malaysia. 

2
Visit Makkah, Tanah Suci


3
Live in a different country
Up to this stage of my life tak dapat kot nk fulfill yang ni.

4
Sleep under the stars


5
Watch all those damn movies everyone keeps talking about
Tengah gigih nak layan Runningman.

6
Read all those damn books everyone keeps talking about
Baru nak tanamkan tabiat membaca semula.

7
Make something from scratch
Masih difikirkan.

8
Conquer a fear
Tempat tinggi mungkin.

9
Learn a foreign language
Arabic. In sha Allah one day

10
Donate your hair for cancer
erkkk

11
Disconnect for a week


12
Go to a major sporting event


13
Take part in a city running event


14
Volunteer at a soup kitchen


15
Host Christmas


16
Adopt a rescue pet


17
Eat something you wouldn’t usually
Ulat Sagu ewwww

18
Learn a new skill
Menjahit

19
Get a ‘regrettable make out’ story.


20
Sleepover somewhere haunted


21
Stay awake for 24 hours


22
Attend a cop-raided party


23
Get arrested


24
Climb a mountain


25
Swim in the ocean
Kena belajar swim dulu

26
Sleep on the beach


27
Pilot an aircraft


28
Bury a time capsule…and open it!


29
Take a cocktail making course


30
Host a cocktail party


31
Skinny dip


32
Grow your own


33
Have a ‘Ferris Bueller’ day


34
Go to an expensive ‘open house’


35
Research your family tree


36
Leave a note for a stranger


37
Give blood


38
Google yourself


39
Ride in a limo


40
Watch all of the James Bond films
Mungkin boleh gantikan dengan Running Man.

41
Try a sensory deprivation tank


42
Give your lunch to a homeless person


43
Get in a mud fight


44
Protest something


45
Karaoke


46
Get your fortune read


47
Swim under a waterfall


48
Go on an aimless drive


49
Go stargazing


50
Follow a dream