Nuffnang BH

Nov 21, 2013

Syurga buatmu..Ahmad Amar Ahmad Azam Ab Rahman.

As salam,

Dengan izin Allah, sekelip mata Allah bukakan mata, cerahkan hati gerakkan minda berfikir dan memahami apa itu kematian. Tujuan hidup di dunia. Dunia adalah tempat kita berpenat lelah untuk melakukan kebaikan, bersenang lenang hanya di Syurga.

Di Istanbul umat Islam berebut-rebut membuat kebaikan dan di Malaysia orang Islam berebut menunjukkan kebodohan, melakukan kemungkaran. Ya Allah, mana hilangnya rasa takut kepada hukum Allah. 

Ya Allah pilihlah aku menjadi sebahagian orang yang dipilih untuk syahid di jalanMu.
Sebak baca pasal Ahmad Amar Ahmad Azam Ab Rahman. Juga boleh tonton tentang diri arwah di youtube.. seronok baca di page sahabat kita yang juga hebahkan pasal Ahmad Amar. effafarhana


Syurga aku bila mati nanti? 

sumber google

Nov 11, 2013

Kalau Allah mahu maka jadilah

Salam Isnin,

Lama dah tak menaip. Taip padam taip padam end up langsung takda entry. Banyak benda berlaku. Pejam celik pejam celik dah masuk November 2013.

Keluarga

Mak masuk wad sementara sebab demam virus yang tak mau surut. Hari ketiga bawak mak cucuk kat klinik swasta tapi demam tak nak kebah. Hari keempat doctor nasihatkan uji darah takut denggi. Pagi keempat hari ahad, bawak mak ke klinik kesihatan Bera dan bagusnya alat uji denggi tu rosak. Mencabar keimanan betul. Terus bersiap after dapat reference letter menuju kaunter kecemasan hospital temerloh. Dari pagi sampai matahari tenggelam, baru mak dapat keluar wad pemerhatian. Darah diamik dua kali. Yang pertama doctor tak puas hati sebab kandungan garam terlalu sedikit dalam darah. Mana tak nya mak tak makan langsung. Ok tipu mak makan terlalu sedikit itu pun macam nak berperang suh mak makan dan minum. Kali kedua amik setelah masuk air dua bekas ape nak sebut bekas ke botol tah. Suhu mak baru turun dan baru lah bertenaga. Comel mak miah. Tersenyum lebar lepas doctor kata darah ok, tak da denggi. Balik rumah pengsan kami anak beranak. Letih.

Adik dirisik dan merisik. Selesai berbincang tentang masa depan penyatuan dua jiwa. Walau ada yang tidak sekata tapi sekurangnya masing-masing ada satu tujuan yang sama. Perkahwinan. Aku mendoakan yang terbaik. Semoga dipermudahkan. Rasa pelik bila adik-adik nak berumah tangga. Rasa cemburu. Rasa macam kenapa korang cepat membesar dan gatal nak kahwin. Ewah macam aku tak gatal nak kahwin la kan? Aku rasa macam kecik je lagi adik-adik aku. Tapi kalau Allah mahukan ia berlaku maka jadilah.

Ikhwan

Sangat comel dan menarik hati. Manja. Dah pandai sebut “sayang mama”, sayang abah”. Aduh cair dengar anak sebut. Dulu ikhwan hanya boleh sebut satu perkataan. Now slowly tambah perkataan. Itu pun kami dah rasa bangga ya amat. Lol. Bila tanya bunyi haiwan alhamdulilah lulus. Banyak jugak haiwan dia kenal. Benda-benda basic dah ajar. Baca doa, sebut Alhamdulillah, terima kasih, naik tangga sebut Allah, dan paham instruction bila aku kata ‘ikhwan tolong mama buang sampah, ambil kain etc. Sekarang Ikhwan bangun pagi dah nak breakfast fruit. Anggur paling dia suka, malam-malam makan orange. Makanan sampingan lain macam roti, biskut, nasi dah kurang walau dia lapar dia sebut nasi. Saja kot sebut macam best. Hahhaha.

Kerja

Bulan kedua terakhir aku baru siap performance appraisal. Sebulan lebih aku berhempas pulas tulis, fikir, olah idea nak karang bagi bos. Siap karang ada sesi perbincangan dan rate diri sendiri. Dua tiga kali jugak session tu. Edit, karang, edit dan akhirnya tamat sesi sakitkan kepala tu. Ikut rezeki. Tak letak harapan tinggi. Dah usaha. Dan kerja semakin berlonggok. Project datang satu persatu. Paling penat bila event yang libatkan company. Kalau department sahaja tahan lagi.

Perkahwinan

Seronok berkahwin tapi yang tak seronok bila nak baiki kelemahan dan bila penat emosi mudah tercalar dan akan bergaduh. Sehari je. Balik kerja ok semula. Kadang-kadang marah rasa nak sepak, rasa nak lari je, rasa nak pijak. Masa tu la kahwin tu tak best. Tapi berkahwin dah tak ada masa nak merajuk. Kene pahamkan diri sendiri dan berkomunikasi dengan betul je. Baru aman.


Cukup la membebel. Sekian. 

kamu nyawa saya