Nuffnang BH

Dec 31, 2012

Dan harinya 31 December 2012

Isnin. Dan harinya tiba jugak. 31 December 2012. Hari terakhir jika ikut kalendar bukan Islam ni. Penutup tahun 2012. Banyak benda berlaku. Tahun yang mencabar. Kalau minta di tulis kat sini apa yang berlaku memang aku serah diri. Kelemahan aku nak ingat benda-benda yang berlaku. 

Semoga 2013 aku masih ditakdirkan untuk hidup. Doa aku supaya aku jadi anak solehah dan isteri mithali. Mama yang berjaya menyempurnakan tanggungjawab terhadap anaknya. Semoga aku mendapat peluang menjaga ibuku. 

Kisah 2012 yang pahit aku tinggal2 kan. Harap pengajaran yang lalu betul2 aku serap masuk kepala ni. 2013 menjengah dengan harapan untuk berubah. Harapan untuk mengubah hidup aku. Moga dipermudahkan. amin. 

Dec 28, 2012

Allah tidak Pekak

Alhamdulillah bertemu sekali lagi di Hari Jumaat. Syukur masih dipanjangkn umur untuk bernafas di muka bumi. Ya Allah takutnya mati. Bila mati bermula la perjalanan bertemu Pencipta. Cukupkah amalan di dunia ni. Takutnya nak bertemu Malaikat. Nak menjawab semua soalan. Allahuakbar beri aku kekuatan dalam beribadah. Tetapkan hati ku untuk menjaga solat. Jadikan aku umat yang sentiasa bersyukur. Jauhkan aku dari bisikan syaitan. 

Dua tiga kejadian yang berlaku dalam kehidupan betul2 beri aku pengajaran. Allah itu Maha Mendengar. Allah itu Maha Adil. Allah itu Maha Hebat. Allah Maha Besar. 

Mesti tanam dalam hati setiap yang berlaku ada hikmahnya. Allah aturkan yang terbaik. Pernah satu masa aku terduduk dek ujian yang aku rasa sangat berat. Tak tertanggung rasanya diri. Pernah manusia manusia-manusia lemah sama seperti aku melayan aku seperti sampah dan maruah di pijak2. Dan luka masih terkesan tinggalkan parut yang sukar nak hilang. Aku yang lemah selalu syak wasangka dengan caturan Allah, rasa dizalimi, banyak persoalan timbul dan kenapa perlu aku yang alami.

Dan bila tiba masanya terjawab soalan dulu, soalan aku semasa sengsara. Allah bagi jawapan untuk semua. Allah bayar cash di dunia. Allah tidak pekak. Dia mendengar rintihan hambaNya. 


Dec 26, 2012

tulang rapuh

As Salam,

Rabu. Keadaan kembali tenang dengan penat lelah setelah mengharungi cuti dari KL ke Melaka dan seterusnya ke Pahang. Kalau kat Melaka cuaca agak panas tapi di Pahang 24 hours hujan turun. Takut jugak banjir. Alhamdulillah selamat kembali ke KL. 

Minggu2 yang agak kelam kabut bila mak sakit teruk. Akhirnya perkara yang ditakutkan jadi jugak. Mak sakit teruk. Bukan setakat Gout, tapi tulang rapuh. Mak menangis hampir seminggu dek sakit tulang. Sakit bahagian pinggul, lutut, dan tapak kaki. Jalan pun kene guna tongkat dan kerusi roda. Masa minggu pertama sakit langsung tak boleh sentuh badan mak. Seterusnya mak sakit tapi menahan jugak. Tak mahu ke klinik. Dan abang yang balik bagi injection dan bernasib baik abang ipar kongsi makan ubat gout dia. Lepas makan tu dah boleh tahan sakit tapi tak sepenuhnya.

Akhirnya berpakat bawak mak ke Seremban untuk follow up and jumpa pakar disana. Jumpa pakar tulang dan dia bagi ubat dan nasihatkan datang slepas 3 Bulan. Pakar cakap mak tulang rapuh. Kene bagi ubat, then tambah suntikan setiap 3 bulan jika teruk jugak kene operate. Operate amatlah tidak digalakkan. 

Tadi search pasal ni dan kalau nak tahu lebih lanjut boleh click info patut tahu pasal tulang rapuh dan selanjutnya malay version and english version. ni semua berguna. And ada jugak yang lain2. Tapi aku xdapat nak listkan. In general, pesakit tulang rapuh perlukan Vit D untuk bantu serap kalsium. Kalsium penting untuk elak tulang rapuh. Ada cadangan ubat2 hospital tapi akan ada effect penyakit lain. So better prevent secara semulajadi which is pemakanan tadi. 

Moral of the story, aku dan suami semacam insaf. kami kurang suka susu, so after dis kene selalu bersenam dan amalkn pemakan sihat. Jika di izinkan Allah panjang umur. InsyaAllah. 


Dec 18, 2012

yeass saya menang Syed Mokhtar Albukhary-A Biography

As Salam,
ehem2 entry kali ni sangat teruja sebab apa? sebab macam kat bawah ni la: 



Dear Rodiah,
Congratulations! You have won yourself a copy of the book ‘Syed Mokhtar Albukhary-A Biography’.

amboi tak nyabor nak taip entry menang buku kan. yela masa nampak buku ni kat MPH aritu laki aku da usya nak beli. tapi ku tahan nafsu nak beli (padahal kedekut kan?). dah dapat agak company mesti ada nak kasik buku ni since ada bau2 bacang dengan Tan Sri. ok la tu. 

orang lain menang kete, ipad bagai tak tulis entry pon. kah3 aku excited. tapi aku tak peduli. kau ado? lallallala senyum sampai telinga. 

Dec 14, 2012

Jumaat

As Salam, 

yep2 yippi today is Friday. Alhamdulillah masih bernafas. malam tadi sakit kepala yang amat. lepas tidur ok semua. kesian anak aku main sorang2. sibuk ajak mama kick ball malam2 buta. mama main dengan ikhwan hari cuti ok. 

mak kat kampung masih tak sihat. mujur ada kakak2, and adik2 yang tengokkan. berdoa mak cepat sembuh. abah, rindu abah. kalau abah ada mesti abah marah mak tak pergi klinik. tapi abah takde. sobs. 

Hari ni niat nak lagi baik dari semalam. nak lagi ceria dan bebas masalah. nak cuba bahagiakan diri. apesal? diri tak bahagia eh? hahahah bukan la tak bahagia. cuma ada sedikit terselit kesulitan. Alhamdulillah moga diri dan otak dapat bekerjasama. 

owh tengah dengar radio, pasal bola harimau Malaya. kalah dengan Thailand. arini sampai Malaysia pukul 4, beria DJ suh g sambut. tanda sokongan. dan mujur jugak aku tak tengok game semalam. yes. sebab kalah tak mo tengok. hahahhaha. kalo tak aku emo. lalalalala. 

Dec 12, 2012

Bila kita tersedar sebab sakit

As Salam,

Rasa insaf sangat bila diri setiap saat dengar berita tentang kesusahan orang. Kurang itu dan ini. Sakit situ dan sini. Mak aku pun tengah sakit. Tapi Alhamdulillah, semakin baik. InsyaAllah. tadi dengar berita tentang sakit jugak. Kawan sakit. Sakit sebab gangguan. Allahuakbar. Rasa bersyukurnya, rasa jauhnya aku dari Allah, rasa ruginya, rasa lalainya aku dengan nikmat Allah kurniakan.

Aku biasanya banyak merungut, rasa tidak adil. rasa kejamnya dunia, bila apa yang aku mahu tak dapat. tak dapat sebab kewangan atau suami tak ikutkan kemahuan. aku memberontak. Tapi aku tak pernah terfikir apa yang aku ada.

Pagi tadi aku bermasam muka. Dengan suami. Aku penat dia selalu balik lambat. Alasan biasa bos dia suruh stay kerja dan belajar lebih masa. Aku selalu tarik muka. Aku marah. Sebab aku rasa tak adil. Aku rasa dia tak paham aku. Selalu itu jadi punca kami gaduh. Bodoh betul. Sekurangnya dia balik lambat dan dia masih ada dan nak balik ke rumah, berbanding suami orang yang tak balik langsung sebab dia dah dipanggil menghadap Ilahi atau mencari keseronakkan dunia kat tempat lain. itupun aku masih tak bersyukur. Lemahnya aku.

Aku masih beruntung. Aku masih mampu berjalan. Mampu menelan.

Dec 10, 2012

kesilapan aku


Tahu kenapa aku selalu lupa tarikh, tempat dan dengan siapa untuk sesuatu peristiwa. Sebab aku terlalu takut nak mengingati kenangan. Sebab aku takut kecewa dan aku benci kalah. Kalah dengan perasaan. Bermula saat aku mahu lupakan kesakitan dan kesengsaraan maka bermula detik aku mudah lupa tarikh-tarikh dan saat penting dalam kehidupan aku. Silap disitu aku lupakan semua hal. Pada awalnya aku nak lupakan saat yang pedih-pedih je. 

Dan aku akui memang berkesan aku lupakan semua, aku mampu teruskan kehidupan. Tapi keburukkannya aku jadi pelupa sebab aku abaikan. Bagi perkara yang menyakitkan aku memang tak tinggalkan jejak, tapi kalau untuk benda penting dan  mudahkan aku ingat aku akan simpan segala benda berkaitan, gambar, tiket, dan detail lain.

Category pahit nak ingat:
1.      Email cinta – aku pernah log in email suami aku dan check semua email dia dengan his ex dan aku copy paste simpan dlm pdf format dan aku baca bila aku bosan. Agak bodoh sebab setiap kali aku baca aku buat perbandingan.
2.      Sepak bola – masa degree family day ISBA 2007 kot, aku tersepak bola, then terkena kepala budak berumur lingkugan 2 tahun. Bola laju and kuat. Aku xtaw nasib budak tu skang. Anak lecturer aku. Takut nak Tanya keadaan dia. Sampai sekarang benda ni berlegar dalam otak. Rasa bersalah.

3.     Ex-boyfriends – buang segala hadiah dan jauhkan diri dari makan coklat yang pernah dia beli untuk aku setiap kali dating. Tak pergi ke Kedah tempat kenangan.
Itu je mampu aku share buat masa sekarang. Banyak lagi, tapi as I claimed seperti di atas aku mudah lupa. Yang ni pun puas aku perah nak ingat.

Berkata Imam Al-Ghazali:



Berkata Imam Al-Ghazali:
"Jika engkau ingin mengikut jejak para Imam kuatkanlah dirimu untuk terima segala musibah, bertenang dalam menanggung kepahitan, sifat sabar terbentang dalam dadamu, lisanmu perlu dikunci,matamu dikawal, rahsiamu disembunyikan,hanya dilihat oleh Tuhan sahaja, namamu jgn terkenal,mulutmu tersenyum, perutmu lapar,hatimu luka,hindari dari terkenal, pangkatmu dipendam,setiap hari menahan perasaan pahit dari zaman dan teman,sedang hatimu menurut, siangmu sibuk berbakti kepada orang ramai, malammu rindu pada Tuhan,sepi dari pandangan, Jadikanlah ia jalan dan persiapan untuk hari Kiamat yang padanya sulit sekali mencari jalan..."

Nov 20, 2012

kuterima khabar mu dengan redha



As salam you all semua. apa khabar hari ini?? Meletop? Gembira? sakit hati? Amboi ko mak jah macam buat konsert tanya khabar bagai. Hari ni ketenangan aku diragut oleh berita yang disampaikan oleh laki ku sendiri melalui email kirimannya. Mula dah sastera aku kan. Kereta ku telah disaman oh apakah. Maksud aku kereta laki aku. kereta ku gelemer. Sila refer gambarajah.



Geram sangat hokey. Punya la aku membebel setiap kali di lebuhraya suh slow, jangan tekan minyak.asalkan Selamat bla3. Tapi kini akhirnya terkantoi juga. Kan da kene bayor. Rugi duit taw. Stress sangat. aku malas nak tolong bayar. Sakit hati ini bagai dihiris sembilu. Gitu.

Kejadian malang berlaku semasa kami otw pulang ke kampung terchinta di Pahang. Pukul 9.30 gitu kat lebuhraya karak. Sentap sangat sebab masa tu area turun bukit ye kawan2. Speed trap tersembunyi kat divider ke ape tah laki aku explain tadi. Tak minat nak taw sbb hati sakit. Kih3. Had dibenarkan 90km/j laki aku terover 103km/j. ala sket je lebih itupon sebab tak tekan minyak. Jahat taw nak saman jugak.

Balik kang aku nak gelak kaw2 kat dia, pastu nganjing bagi dia fobia xnak drive dah. Hahhaha pastu sape nak drive kalo dia fobia, harap aku memang xla kan.kah3. xpela amik buat pengajaran. Orang terpilih je boleh kene saman ni. Ayat sedapkan hati yang membara. T lainkali dia laju je aku akan pastikan ceramah aku disertakan dengan pukulan dan cubitan. Baru ko taw nak slow kan.

Dan laki aku baru install AES detector. So after dis kene rajin on dan bersiap sedia slow bila kat kawasan sepatutnya. Kepada orang lain yang kene saman. Selamat membayar saman. Anggapla mencuci dosa semua tu. 

tora datang lagi..kemain ko hebat


As Salam taraa… lama gila tak update. Perlu ek update? Oppp hahhaha. Ok setelah melalui musim haji..bercuti..bekerja semula then cuti India ni baru aku nak update. Kemain ko busy. Duniawi sangat. dalam banyak masa yang aku luangkan, start aku terasa busy itu vole dikatakan 70% busy dengan kerja. Aku penat di office, penat di rumah dan hari-hari terlepas begitu saja. Mulanya nak update wish Selamat hari raya haji tapi kemain liat nak update.

Nak cite masak rendang first time, kukus pulut pon first time, buat tiramisu pon first time. Semua nak first time. Hikikhik. Gelak gatal. nantila kalau semangat ku seru sampai mas ayu akan update resepi dan gambarajahnya. tapi tak janji la. eh ada orang kesah hahahha. 

Pe motip kali ni nak update? Tak de update. Sensaja nak hiburkan ati di hari selasa setelah bertungkus lumus buat kerja pejabat. eh skema. kerja la sangat. 

erm skang dah masuk musim tengkujuh ni sokmonye la hujan. bila hujan mula la sejuk. sejuk-sejuk sedap tidur woo. so malam aku berlalu dengan indahnya di bilik tidur. mujur ikhwan pon senang nak tidur sekali. tepuk-tepuk, main cak-cak dan sekian penat tidur la. 

tulis tidur terus idea aku pun terkubur..muahahahhaha. sambung next entry. 

Nov 7, 2012

harus bagaimana aku nak tolong...



As Salam,

kalau masih ingat entry aku pasal ahmad-muhammadnama-kamu mesti ingat pasal kehilangan akak aku. kehilangan yang hari-hari dia rasakan. dia hadapi seorang diri bila suami jauh dari pandangan. kami sekeluarga harap dia tabah. ye sebanyak mana nasihat pun diberi yang penting kakak yang menerima. mungkin nak lapangkan dada mak dia berpura ok. kuat nak terima. tapi jauh kat dasar hati dia meronta. 

harus bagaimana aku nak tolong... 



Oct 22, 2012

proses pekerjaan duniawi semata


As Salam semua,... ambik kau tajuk xboleh blah. 

Ok hari ni and esok tak akan masuk office. Sebab ada workshop kat Holiday Villa Subang. Mengantuk ni dengar orang present and gaduh-gaduh..(sila baca discuss dengan suara kuat) macam kat parlimen tu. Tadi lunch makan kambing kurma so macam effect kat kepala otak. Jap lagi turn aku lak nak present maksud aku team aku. kalau manager suh present, buat jela. If tak , tak payah la. 

Ikhwan tengah demam teruk kat rumah. Nak ponteng workshop ni compulsory pulak. So abah dia je yang terpaksa cuti. Kesian anak mama. Menggigil demam. Abah kata ikhwan ikut mama selalu demam. Kalau abah demam jarang2 tapi sekali kene boleh tahan.

Otak weng2 lagi ni. Ok teruskan la presentation tu. Cepat bila orang nak baling kerusi tak sabar ni. Sila imagine ada orang baling kasut. Aku jadi pemerhati. sekian. Mama rindu Ikhwan. 

ikhwan mama demam sbb geraham nak keluar..jahat geraham ni taw!!

blablablabala yayyayayya

air untuk kehidupan

Oct 15, 2012

Ahmad Muhammad..nama kamu


1. As Salam, dari mana patut mula. Kesedihan melanda keluarga kami. Kehilangan ahli keluarga memang memeritkan. Walaupun dia belum lahir ke dunia, tapi kehadiran dia dapat kami sekeluarga rasai. Alhamdulillah. Syukur atas rezeki, kesempatan Allah beri untuk kakak ku. Allah lebih mengetahui kenapa sekejap sahaja Allah pinjamkan Ahmad Muhammad. Cantik kan nama Ahmad Muhammad. Nama Rasul kita. 

2. Dilahirkan pada hari jumaat, tengahari. Ahmad disahkan meninggal dalam perut umi dia pada hari khamis sebelumnya. Menurut pakar pada usianya 7 bulan perkembangan Ahmad sudah perlahan. Masa check up bulanan memang tak ada yang merisaukan. Tiada sebab untuk akak risau. Dan masa check up bulan ke 8, semuanya berubah. Dalam masa sebulan semuanya berubah. Allahuakbar.
3. Bermula bila akak di induce pagi jumaat dan tengahari dia dah mula rasa sakit nak bersalin. Alhamdulillah semuanya mudah walau Ahmad dah tak bernyawa. Proses bersalin tu sekejap. Syukur akak Selamat.

4. Ramai yang bertanya macamana boleh berlaku? Akak jatuh? Akak tertekan? Aku tiada jawapan. Akak ok semasa mengandungkan Ahmad. Cuma stress sedikit sebab suami jauh. Kakak di Pahang dan suami di Johor. Mungkin sebab itu. Tapi..macam aku cakap Allah izinkan sekejap je. Bersama akak.

5. Dan di rumah ada adik yang masih dalam tempoh berpantang. Anak perempuan. Bayangkan perasaan kakak melihat anak adik aku. mesti dia terkenangkan Ahmad Muhammad.

6. Kakak masih dirumah. Kadang-kadang dia mengeluh kecil rindukan Ahmad. Kadang-kadang nampak mata dia berair. Dia kuat kerana tak nak mak risau. Aku doakan dia kuat. Cepatlah masa berlalu. Biar akak aku kuat. Cepat sihat. 

Oct 8, 2012

patutkah aku pergi



As Salam, sayup2 kedengaran syaitan berbisik di telinga suh aku buat jahat. Ya. Aku mahu maki seseorang, aku mahu maki semua orang dan aku mahu maki kecelakaan yang menimpa. Rasa saat ini ingin menulis email kepada ustaz, bertanya penyelesaian masalah aku skang. Owh aku bermasalah? Ye aku bermasaalh. Masalah hati. Allahuakbar berat sungguh dugaan kali ni.

Adakah sebab aku dalam hadas besar maka aku cenderung untuk marah-marah dan hilang pertimbangan? Aku puas bersabar. Tapi. Hasil yang aku nak belum muncul. Aku bersabar dengan orang sekeliling.

Aku menahan kecewa. Patutkah aku pergi?

Oct 4, 2012

patutnya entry selasa lalu yang monyok



As salam, arini ada hari monyok sedunia. Hari aku paling tak suka setelah isnin. Kenapa tak suka? Kenapa? Kerana malam tadi aku mimpi tak best. Ok part mimpi jap g aku bagitaw. Skang reason kedua ari ni ari monyok aku adalah aku jatuh katil pagi tadi. Siot. Choi betul.  Jatuh katil tu takda la sakit sangat, tapi part paling sakit is when my laki gelakkan aku. dia boleh wat main-main pas aku jatuh. Eii astagfirullah sakitnya hati aku. rasa nak lempang je muka dia 3 kali. Da jatuh of cos la sakit sket je pon, sbb katil tak tinggi mana pon. Tapi laki aku jaga hati aku dia tolong gosok2 jela pinggang aku. cis betul, tapi sakit hati aku tak berhenti sampai situ je. Berlarutan dari pagi sampai la skang. Pagi tadi aku marah punya pasal aku anta anak sendiri ke rumah pengasuh. Laki aku cepat2 follow belakang bontot. Aku tarik muka kelat. Pastu memang tak bercakap la kan. Rasa pandang muka dia macam nak tampor2. Eii benci la.

Eh rodiah kemain ko meluat kat laki sendiri kan. Hahhahaha. Tapi tak pedulik nak marah jugak. Ni semua salah diri sendirila kan nape nak marah laki kemain gitu. Semuanya sebab pantang larang dalam hidupku. Aku paling pantang orang main2kan and tak respect aku. so sape2 gelakkan aku tetibe memang mintak penampar la. Ceh garang nak mampos anak pendekar ni. Eh tak cite lak kan cmne leh terjatuh katil kan. Sbenarnya da bangun tapi cam malas and sejuk so aku tidur semula tapi tukar port kat blakang laki aku yg kebetulan posisi dia betul2 hujung katil. Sekali aku gerak then tak sempat nak selamatkan diri sendiri then jatuh macam nangka busuk. Ok cite marah laki sendiri da tamat. Aku rasa tak sedap perut ni, ni mungkin balasan tuhan la kan. Sebab derhaka tak bertempat. Laki bagi mesej kata rindu anak n tanya anak aku reply ok je. Zalim tak? Wahahahha penuaan berlaku dengan cepat bila aku cepat naik marah and susah nak maafkan orang. Eh tipu sehari je aku tak maafkan pastu aku maafkan. Siap lupa lagi detail kenapa leh marah orang.

Ok sebab utama aku monyok arini sebab mimpi tah apa2 aku la malam tadi. Aku mimpi hampir ke waktu subuh. Sebab on kipas kemain sejuk tu aku termimpi laut/air/banjir. Woo tapi aku tak sampai la tahap terkencing kat atas katil. Aku mimpi air je. Mimpi nak start banjir. Pastu aku leh nampak bebudak macam nak selamatkan diri. Aku tak kenal pon sape diaorang. Yang nak selamatkan diri tu buat macam2 tapi tak clear sgt. Ada yang siap2 terjun kat papan peluncur macam kat waterpark. Pergh. Pastu aku tersedar. Pe maksud entah. Ahh tak mo cari walaupun dalam google mesti dapat jumpa. Huh. 

lumrah hidup


As salam,

Semalam aku gaduh dengan laki aku. apeda gaduh dengan laki pun nak bagitaw satu dunia. Aku peduli apa. Tapi itula nak bgtaw jugak la ni. Gaduh-gaduh nak lepaskan perasaan la kan. Sebab penat, tak cukup rest, banyak kerja, emosi di tempat kerja yang tak stabil dan berbagai lagi. yela tekanan hidup yang memuncak buat aku tak balance. Eh nak jatuh. Ha camtu la.

Takde isu kat sini sebenarnya aku nak bagitaw, kalau dulu; umur below 25 aku selalu marah and mesti make sure apa yang aku marah tu mesti aku bgtaw mangsa marah aku tu. Selagi tak bgtaw; aku tak tenteram. Skang umur dah 27; aku dah berubah. Yeah aku marah masa bergaduh je. Masa kejadian la. Then apa yang terbuku aku tak luah dah. Buang masa ok. aku tak bercakap dan aku lebih rela diam. Diam itu lebih baik.

Skang zaman umur meningkat suka buat kerja yang simple2. Malas nak pusing2 nak bebel panjang lebar. Buang masa dan tenaga je.

Bersabar itu tiada rugi. Dan dalam bersabar itu teruskanlah usaha lagi. kita tidak tahu apa yang Allah susun untuk kita. Tetapi kita mesti tahu, bahawa Allah hanya susunkan yang baik-baik sahaja buat kita!. Bersangka baiklah kepada Allah dan bersabarlah.


Tip menaiki teksi ikhlas dari saya untuk anda



Masa naik teksi pagi tadi teringat kisah yang suami share dalam email. Dah lama dah. Kisah perempuan hilang masa dalam perjalanan ke tempat kerja. Mungkin dia seperti saya. Menaiki tren dan kemudian naik bus atau teksi sampai ke office. Dalam cerita tu jugak yang perempuan tu ada mesej rakan sekerja bagitahu dalam beberapa minit akan sampai ke tempat kerja. So mesti dia naik kenderaan seperti teksi sebab tu boleh estimate time untuk sampai ke office. Menakutkan yang kadang2 saya juga seperti itu. Tak sempat naik bus mesti naik teksi. Dan tambang bukan murah. Menjangkau rm6 jugak even short distance.

Kemungkinan kenapa perempuan ni diculik ialah, may be dia macam saya. Saya mahu jimatkan kos. Jadi biasanya saya berjalan sikit sampai ke bus stop berhampiran dan menahan teksi yang lalu lalang. So kat situ dah jimat sikit la. Tapi sedarkah perbuatan itu bahaya? Sebab teksi yang lalu lalang ni bukan teksi sekitar tempat tu. Mungkin teksi dari daerah lain. Yang Cuma lalu untuk hantar penumpang di kawasan tu. Risiko orang tu adalah jahat adalah tinggi. So lebih secure untuk naik teksi kat tempat menunggu teksi. Contoh macam kat stesen lrt biasanya banyak teksi. Normally regular or registered teksi je leh amik and tunggu penumpang kat situ. So chance untuk berbuat jahat tu kurang.

Baru terfikir tentang ni dalam teksi tadi. So after this kene berhati. Owh ye. Selain berhati-hati pilih teksi kena la amalkan baca zikir elak sihir setiap pagi, petang and malam. insyaAllah dilindungi.

Sep 20, 2012

Pen..pen..pen...penatttt


As salam, ah dui. Penatnya diri ini. Macam perdana menteri je. Ok isnin aritu cuti so masa bekerja is 4 days this week. Memang bekejar-kejaran anak. Eh ada ke? Peduli kan. Ok semua orang i mean my geng pergi lunch then i skip lunch semata sebab aku perlukan masa nak berehat. Nak siapkan kerja yang bila tah nak siap. Ok memang dah organize and put remarks kene siapkan so aku macam orang gila cakap sorang-sorang yakinkan diri boleh buat.

Matilah mak macam ni hari-hari. Semalam hari membeli makanan ikhwan di jaya jusco. Walaupun tak penting tetap nak cerita jugak. Beli buah kiwi, anggur, makanan kami dan cuci mata. Tak larat lama-lama sebab ikhwan semakin membesar. Lenguh tangan nak dukung. Ok anak cepat berjalan senang mama and abah ok. kesian ikhwan menu makanan ruji dia tetap sama, maaflah mama kau ni kering idea. Kalau bangun pun lambat jawabnya menu kau memang makan nasi dengan telur la.
Dalam blog ni kebanyakkan aku cerita pasal anak and hal aku. jarang sekali nak cerita pasal suami kan? Nak keji-keji amhupun puji-puji..kih3 mana leh buka hal rumahtangga dalam blog. Tak gitu? So far en husband ok je. Tak da gaduh besar. Setakat sikit2 ada. Alhamdulillah. Berjalan lancar.

Pagi tadi dalam tren husband cakap, end of this month after dapat gaji balik Melaka (mean rumah mak mertua) then secara spontan nya aku jawab..for what? Kah3 derhaka betul kan? Setelah menyedari kesilapan ku itu terus say sorry and cover ayat baik punya. Ok sebab balik bila cuti panjang extra sehari ke. Tapi tak pela asyik balik Pahang je kan. Chewah.

Tak taw la jadi ke tak nak balik. Tunggu jela dia nyer keputusan. If yes kemas dan ikut balik. If tak duk rumah jela basuh kain. Lipat kain. Wah banyak keje tak siap lagi. ok da habis membebel. Nak sambung semula kerja. Kerja la sangat. 

see serabut there

ehsan google images

Sep 7, 2012

demam selesema dan raya dan mood swing


As Salam,

Burp kenyang makan arini. Alhamdulillah murah rezeki banyak makanan orang jamu. Tadi makan di level bawah ada jamuan raya. Makanan plak sedap-sedap. So makan sederhana je sebab kat level sendiri ada jamuan jugak. So meriah la. Kenyang memang tak boleh dibendung. Kebetulan big bos pun keluar so macam happy gile staf-staf sambut raya sambil makan-makan. Kerja jalan ke tak belakang kira la. Hari ni je kot.

Then pagi tadi kesihatan aku ok sikit. Aku masih boleh bertahan. Tapi masuk je ke tengahari aku dah tak tahan. Ha masa aku tengah taip ni aku menahan muntah. Aku diserang gejala selesema. Aku sakit kepala dan hidung aku sejuk macam kucing. Mana aku taw hidung kucing sejuk sebab aku selalu pegang la masa kat kampung.

Aku bukan takat rasa cam tu je, aku nak buang air besar sekali. Ok fine cukup lengkap buat aku nak balik cepat. Aku da lesu nak suh masa cepat berlalu. Aku kalau demam macam ni. Dan bila biasanya aku demam is bila nak dekat-dekat tarikh period. Aku memang selalu or tiap-tiap bulan tak pun selang-selang bulan la.

Kalau bujang dulu aku akan senggugut teruk sampai tak pergi kerja, muntah-muntah, dan cirit birit. Tapi tukar selepas kahwin aku akan mula demam dan mungkin selesema, muntah-muntah, cirit birit, pening kepala. Pas kahwin senggugut tetap ada tapi kurang la.

Malam tadi aku marah-marah laki aku, smalam aku mengamuk lambat makan. Banyak kerja and lapar-lapar. Mood aku lak swing aje. So kawan-kawan sekeliling cakap aku mengandung ke? Entah aku tak peduli la. Mengandung pun apa salahnya. Eh tak de la salah tapi if mengandung takut juga la. Aku baru nak berehat. Anak yang satu aku da stress ni plak anak dua tiga.

Ok doa jam putar laju-laju and mintak2 muntah ni go away. Aku tak tahan la. Aku nak sihat. Ya Allah tolong. Dah sakit baru ingat Allah. Dasar manusia lupa daratan macam ni la. 

Sep 3, 2012

gaduh adik beradik



As salam

Selalu bercakaran dengan adik beradik tak? Bagi aku yang ada adik beradik seramai 10 orang ni memang tak lepas la nak bergaduh, terasa ati, dendam kesumat dan macam2 lagi. hal perasaan and perangai tak leh nak cakap la. Ada 10 perangai yang berbeza. Yang baik, yang buruk. Semua ada. Campur. So macamana nak terlepas dari sakitkan hati sesame sendiri? aku tak da jawapan. Dan kadang2 bila aku fikir balik macamana kami lepas semua peringkat sakit hati tu aku jadi macam sedikit kagum. Ok wow.

Erm benda sakit hati ni memang tak akan habis sampai ke mati. Untung la seseorang yang boleh jaga hati orang di sekeliling. Macam islam tekankan jaga lidah, sbb lidah lebih tajam dari pedang. Sekali terlajak kata buruk padahnya.

Ditambah dengan hasutan syaitan yang tak henti-henti kalau tak kuat agama mungkin dah berbunuhan dah. See i told you, kerana mulut badan binasa. Bagi aku yang bermulut lepas dan suka berlawak kasar tahap gaban tapi berhati sensitive ni aku akan cari adik beradik yang aku leh gi. Maksud leh gi adalah boleh berbicara dengan wajar and amat jarang aku nak terasa.

Biasa aku buat bila aku sakit hati ialah aku akan balas balik pe orang cakap kat aku. pastu duk kat tempat tak de orang, kalau kat kampung aku suka buat muka pastu gi cakap dengan itik dalam reban. Hahhahahaha. Pastu aku mogok dalam setengah jam. Dan pastu aku malas nak layan dah. Borak dengan mak lagi best.

Tapi tula, since umur dah menginjak aku akui terasa tu kurang dah, Cuma lebih kepada nak fahami adik-adik yang baru nak menapak dewasa ni. Baru aku paham kenapa kakak2 lebih sensitive bila aku menjawab kecik2 dulu. Skang aku da jadi kakak aku paham perasaan tu. 

Aug 28, 2012



As Salam,

Saya tersekat membuat entry baru. Macam sesuatu tersekat kat kerongkong. Ada di minda tak keluar di jari. Eh..


Jul 30, 2012

PuasA 2012


As salam,

Kembali bersiaran. Last post is on 11th July yang lepas..now? dah nak menjengah August ok. di bulan puasa..aku jadi malas dan tak semangat nak publish entry. Blokwalking ok. silent reader. Tengok resepi and juadah orang berbuka dan bersahur. Then amik idea. Kira ok gak la kan?tahun pertama berbuka bersama anak kecik. Ikhwan hafeez amatlah mencabar. Kesabaran kene tinggi. Saat nak minum and makan la dia nak makan sekali. Tak cukup berbuka, time sahur pun dia automatic bangun dengan syarat malam sebelumnya dia tidur nyenak and awal. So sumbat la makanan kat dia jugak. Pastu bantai tidur sampai we all nak g kerja.

Persiapan raya kali ni lain sikit. Eh apasal aku citer pasal raya plak..hahhaha ok back to puasa t cite raya. Berbuka kali ni aku tak meragam nak makan macam-macam sangat. lauk kat param pun rasa bosan je. So end up beli makanan tah hapa2. Masa weekend pun malas masak sebab sibuk shopping barang rumah + raya. Kan tadi aku tulis persiapan raya lain sikit kan? Ha tahun ni tahun aku beraya sakan. Aku beli banyak helai gak baju. Saja. Duit tak banyak mana pun. Tahun ni tema di Melaka warna kuning oren. First raya disana. Then sebelah Pahang warna purple. Balik raya kedua. Ok tak sabar raya.

Dah takde menda aku nak share kot. Ni tulis entry pun sekadar nak ubat rindu. Nak blokwalking lagi cari resepi yang boleh dipraktiskan di bulan puasa bulan mulia. Semoga aku dapat tingkatkan amalan selagi ada masa. Owh ye. Tak lama lagi anak bujang nak masuk 11 bulan. Cepat je ye nak kau membesar. Aku masih rindu saat air ketuban aku pecah masa pukul 1 pagi masa raya ketiga tahun lalu. Manis betul pengalaman. Mujur aku berani. Kalau aku tak berani??? Sendiri mau ingat la. 

Jul 11, 2012

Feed A Family - Viva Palestina


As Salam,

Aku ada follow Wardina nya FB. So dia ada promote menderma untuk anak-anak Palestin. Aku pun nak menderma sekali. Tarikh akhir derma is 20 July ni. So cepat-cepat.. RM 100 yang didermakan untuk 5 orang satu keluarga yang dikatakan boleh tahan sampai hujung Ramadhan. Ya Allah. Malu aku kat anak-anak Palestin ni. Kalau aku la..ermmm.. bersyukurnya. 


Jul 10, 2012

Adil bukan aidil ok



Adil bukan aidil ok

Taw tak aku keciwa dengan kerja. Kenapa aku kecewa. Kecewa dengan orang sekeliling. Maksud aku orang yang direct and indirectly effect my kerja. My performance. Aku jadi malas dan aku jadi fed up. Apakah aku perlu gila sama macam mereka? Cukup kalau diaorang tak kacau hak aku. masalahnya..ermm masalah..tak taw la apa masalah. Overall is ADIL. Bila ADIL tiada maka banyaklah orang yang zalim lahir. ZALIM ialah meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. Mungkin sedikit berfalsafah entry kali ni.

Aku cuba jadi cool bila ADIL tiada kat tempat kerja. Buat-buat tak pa asalkan tak ganggu aku. rupanya aku jugak jadi mangsa orang yang zalim. Orang yang tertindas. Orang yang dizalimi. Bila ditindas maka perasaan itu amatlah tidak bagus. Macam pisang yang sudah terlalu masak atau pun pisang lembik yang dipijak-pijak. Eh pisang?

Ok aku pasang lagu omputih sebab aku meluat dengar orang cakap kat phone kuat-kuat. Macam orang gila. Macam dia seorang busy. Yeah. Buat-buat busy. Sekarang keadaan aku masih Selamat. Selamat untuk aku tak mengamuk. Tunggu je la masanya. Aku akan pergi. Eh macam nak mati pulak. Maksud aku bila Allah izinkan rezeki ku di tempat lain maka aku akan pergi jugak. Ke tempat lain. Tempat yang lebih ADIL. Mungkin kurang ADIL tapi masih ada ADILnya. Terfikir macam mana nak teruskan survive. Nak selamatkan diri. Selamatkan punggung masing-masing.

Pernah tengok tivi cerita orang atasan jahat nak mampos? Pastu asyik menang je, then tak kantoi-kantoi. Aku alami itu sekarang. Aku tak taw rela life akan ending sama macam drama dalam tivi tu ke tak. Tapi aku harap la sama. Which is happy ending. Tapi kan... Allah itu Maha Kuasa. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Allah tahu yang paling tepat. Tak pernah lambat dan tak pernah cepat jadikan sesuatu. Maka dengan itu aku bersenang hati menerima kezaliman yang berlaku. Aku dah puas tentang dengan merusuh dalam hati, tak redho dengan apa berlaku dan kini aku berserah.

Usaha aku buat?

Aku dah bercakap dengan orang yang sepatutnya. Aku bagi pendapat aku. so harapnya kebaikan yang terjadi. berharap. Sehingga aku berhenti berharap.  


Jul 3, 2012

ikhwan sepuluh bulan and demam campaknya




minggu yang lepas


As salam,

Sejak semalam hati melonjak-lonjak nak menulis. Last Sunday ari lahir ikhwan yang ke 10 bulan, dan hari tu jugak budak mata bulat tu kene demam ruam. Kesian dia. Comot muka. Merah-merah. Mula-mula aku tak taw. Then on Saturday ruam merah-merah semakin menjadik. Abah dia belikan air kelapa buat mandi dan kasi minum sikit. Alhamdulillah dia semakin ok. Hari isnin mintak adik aku jagakan. Kesian pulak ikhwan hantar ke rumah pengasuh masa demam. Dia memang kuat merengek kalau demam. Nak orang sentiasa ada dengan dia.

Owh ye, Saturday tu berjalan sakan mencari baju raya untuk ikhwan. Plan nak beli terus je, tapi bila Nampak banyak sangat pilihan jadi rambang mata dan bertangguh pulak sebab takut tempat lain ada offer lagi best. Pastu, end up beli je baju sehelai. Yang lain tangguh dulu. Untuk aku dan suami tak tahu la bila nak beli.

Ahad jugak kawan-kawan ajak main bowling. Kawan-kawan fstep dulu. Alhamdulillah jugak hubungan masih rapat. Boleh duduk makan semeja. Kalau dulu perjumpaan pertama aku pas kad kahwin pada kawan-kawan tapi kali ni giliran kawan aku lagi seorang. Mamat Kelantan pasangan dia jugak orang Kelantan. Semoga hubungan mendapat keberkatan dan berbahagia ke akhir hayat. insyaAllah.

Minggu lepas banyak pergolakan di tempat kerja. Macam-macam sampai aku jadi tak waras. Aku ambil jalan mudah dengan berharap yang terbaik. Allah jadikan/takdirkan begini. Jadi aku mesti yakin. Semangat bekerja sangat la merudum. Macam-macam faktor menyumbang. Rakan sekerja, orang atasan dan sekeliling. Aku berdoa sangat ditunjukkan jalan. Jalan yang benar. Aku dah bosan macam ni. Semoga Allah permudahkan aku nak berkhidmat sepenuh masa untuk keluarga. Amin.

Pagi tadi kiah mesej aku. Pasal kandungan dia. Dia baru lepas scan baby dalam perut. Doctor cakap anak dia songsang, pada bulan ke-7 sepatutnya kepala baby ada di bawah. Tapi anak dia still tak nak pusing. And doctor tak galakkan kiah berurut betulkan kedudukan baby. Bahaya katanya. Dan jugak dia nasihatkan suh ceaser je nanti. Bagi aku doctor bukan Tuhan nak tentukan segalanya. Allah ada. Masih ada masa untuk dia berusaha. Ada jugak aku search kisah-kisah baby songsang dan aku rasa bersemangat nak nasihat kiah.

nisa n rafiq

nisa lagi

tempat kejadian


auntie atun

ikhwan as batman

yang sempat turun..kak G, atun, n mas



muka mcm mawas

Jun 25, 2012

majunya dunia

ehsan google image


As salam,

Dunia sudah berubah kan? Banyak sangat berubahnya. Maju nya Subhanallah. Last week aritu aku balik kampung selesaikan urusan harta arwah abah. Berjumpa dengan peguam untuk bicara hal tanah. Alhamdulillah rezeki abah. Ada la sikit untuk mak and anak-anak.

Hal bicara tanah nanti aku ceritakan kemudian. Aku nak cerita anak saudara aku yang baru 14 tahun bersekolah agama dah ada blog. What? Blog? Aku ni ada blog pun umur berapa?ok aku lupa. Tapi memang dah besar la. Of cos la after 20th baru aku pandai berbelog. Dan sampai la ni pun aku tak taw apa ilmu aku share.

Tadi bila aku baca blog anak saudara aku, sentap hati mak nak. Aku rasa tak lama lagi dia akan jumpa blog aku gak. Ala taip jela kat google search. Camtu lah aku jumpa blog dia. Tapi aku harap dia tak jumpa la. Hahahhahah

Cakap pasal ilmu yang dikongsi mungkin indirect kot aku share. Sebab aku rasa bosan kot kalau berceramah terus bila buat entry. Orang pun bosan baca. Even tak de orang baca aku kisah apa.hahhahaha.

Itulah. Pejam celik pejam celik sekejap je masa berlalu. Aku dah nak masuk 27 tahun. Sudah lama hidup. berapa lama lagi Allah izinkan aku hidup. wallahualam. Ikhwan baru nak masuk 10 bulan. Aku maish berjuang nak kasik dia susu ibu. Tapi susu aku dah merudum. Tapi tak putus asa. Chaiyok...



Jun 19, 2012

masalah berat badan masalah dunia

credit to google image
As salam semua,

Ok penduduk dunia, aku ada masalah. Ok ada orang peduli tak? Tak peduli sudah aku nak bercerita jugak. Masalah aku kira besar jugak la. Sebab makin aku diam makin menjadi-jadi. Stress je habislah. Eh tak stress pun sama jugak. Dulu aku tak heran sangat, tapi sekarang tidak lagi sebab aku dah perasan yang aku kurang happy.

Masalah aku ialah masalah berat badan. Berat badan bagai di pam – pam.. Last Sunday timbang mesen 20sen tu berat aku dah lebih 50kg..What the heck... dengan kerendahan 152cm yang tak berapa tinggi aku kelihatan macam rendang nak mampus macam bonzai. Kalau baju kurung boleh cover kot, tapi kalau weekend aku pakai skirt and tshirt sebab blouse aku tak banyak and pakai tudung sarung tu. Sah sebijik macam orang gaji cikuan je. Pembantu rumah je la. Sadis la rodiah ni.

Ok back to topic, aku kecewa dalam diam. Asal malam je aku confident nak diet la kengkonon. Then bila pagi aku lapar kuasa kuda, singgah kedai beli nasi goreng mencekik bagai tak pernah makan..hahaha terus padam nak diet.

Ok pastu..see berapa banyak aku guna ‘ok’ dalam entry ni mean aku tengah tak ok la sangat. aku pun wat la research camne nak hadapi hari-hari mendatang. Dengan perut begini, perangai makan tak ingat dunia aku search and dapat solution: boleh try..

    1.jangan biar perut lapar – bila perut kosong and makan bila tengah lapar ya amat, potensi nak makan jumpah yang besar amatlah tinggi. So before makan tu tegukla air masak segelas dua..so t da kenyang kuantiti makanan yang diambil pun sikit..
    2. ambik sesuatu yang pahit before makan - minum kopi or kumur before makan. boleh bantu bantutkan selera makan. 
     3.    Minum 8 gelas air sehari
     4.    Jangan minum air gas
     5.    Kurangkan garam
     6.    Makan sarapan pagi
     7.    Makan jangan gelojoh, kunyah jadi kecik2
     8.    Makan gula2 getah sebagai pengganti snek
     9.    Minum fresh orange or limau nipis tanpa gula untuk bantu pembakaran kalori.
     10.  Jangan timbang berat badan selalu kerana ia melemahkan semangat untuk berdiet

Sebenarnya banyak lagi cara tapi aku malas nak taip dah ahahha. Yang penting letak target dan selalu beringat yang mahu kurus. Owh ye aku pernah baca buku, penulis kata amalan membasuh tangan and berkumur mulut dapat menghindar hidup dari dibelengu hutang. Wallahualam. 

Jun 12, 2012

Ikhwan yang botak sudah

 As salam,

Yea...selamat hari selasa guys..moga semua ceria menjalani kehidupan dengan sebaik-baiknya. Last weekend aritu activity agak padat dengan plan yang x dirancang..eh yeke..hahhaha ok yang aku ingat aku and husband potong rambut ikhwan..dari ada rambut to botak.. hari sabtu hari bersuka ria menyegarkan diri buat rawatan muka..eh facial. Then jalan-jalan cari baju raya..tapi tak jumpa yang berkenan pun.

First potong rambut ikhwan is masa umur dia 8 bulan lebih kot..then second time potong sebab gonggot..eh paham gonggot tu apa..maksud dia is macam potong tidak sekata..ada yg terpendek..

ni masa 8 bulan bercuti di kampung 
setelah dipotong rambut nya
setiap kali tangkap gambar mesti pose cmni 

Jun 6, 2012

random talk


Random talk

1. Arini ternampak kawan office tengok website kedai bunga and tengah cari-cari bunga untuk dihadiahkan kepada seseorang. Teman wanita mungkin. Wah bahagia ada orang nak kasik bunga. Suami aku? ermm bukan jenis lelaki camtu kot.

2. Semalam. Penuh rumah dengan adik beradik. Rumah jadi pit stop before continue journey to Cameron highland. Dengan tidur tak cukup bantal, selimut, berebut air jadi motivasi aku nak beli rumah dengan segera. Biar mak merasa duk rumah aku sendiri. mungkinkah?

3. Esok lusa. Ada townhall meeting kat office. Akan ada makan-makan dan cakap-cakap yang panjang berjela. Sediakan otak dan telinga jela.  

4. Sedang mencuba untuk baiki diri sebagai isteri, kawan, pekerja, ibu, anak, dan hamba Allah. Satu tip untuk dikongsi, andai kata syaitan berjaya memesongkan kita dari melakukan amalan yang wajib/baik sila tebus semula kekalahan kepada syaitan dengan membuat perkara yang pahalanya lebih besar. contoh sedekah.